Trávicí enzymy: řešení nejen špatného trávení

Jíte dostatek živin, přesto jste často unavení a bez energie? Nemůžete nabrat svaly, špatně regenerujete, býváte často nemocní? Možná je problém v tom, že vaše tělo neumí živiny kvalitně využít a chybí vám trávicí enzymy.

Zásadní roli v procesu zpracování a využití živin hrají trávicí enzymy. Ty zajišťují, že tělo využije veškerý potenciál živin, které mu dodáváte. Jak přesně fungují trávicí enzymy a proč jich dnes nemáme dostatek, se dozvíte v tomto článku.

JAK VÁS TRÁVICÍ ENZYMY OVLIVŇUJÍ?

Člověk dokáže přežít nějakou dobu bez jídla a vody. Bez enzymů ovšem nevydrží ani sekundu. Bez enzymů by nebyl život ani zdraví.

Enzymy jsou totiž dělníci, kteří pro náš život pracují. Když zaniknou, musí vzniknout další. Část potřebných enzymů si naše tělo vytváří samo, ale část musíme tělu dodávat ze stravy. Protože jsou při tvorbě enzymů spotřebovávány vitamíny a minerály, je třeba je dostatečně a pravideně doplňovat.

Funkce enzymů:

– tráví potravu (trávicí enzymy) – hlavně o nich je tento článek
– odbourávají toxiny
– čistí naši krev
– podporují imunitní systém
– mění bílkovinu na sval
– hýbeme se díky nim (enzymové součásti myosinu a aktinu)
– eliminují oxid uhličitý v plicích
– podporují slinivku břišní a další životně důležité orgány

Trávicí enzymy – druhy a funkce

Zásadní roli v našem těle hrají trávicí enzymy, které jsou odpovědné za to, jak využijeme živiny z potravy. Díky nim dokážeme štěpit (štěpením chápejte proces přípravy suroviny A do formy B, kterou tělo dokáže využít) například laktózu (mléčný cukr) na D-glukózu a D-galaktózu. Glukózu a galaktózu již tělo dokáže vstřebat do krve a využít je.

Když ale nemáme potřebné enzymy (nebo jich máme nedostatek) pro trávení mléka, respektive laktózy, tělo ho nevstřebá. Fyzicky si dáte mléko (přijmete ho ústy), ale vyloučíte ho bez načerpání jeho nutričních složek (projde trávicím traktem).

Trávicí enzymy jsou tak dle mého názoru nejdůležitější z enzymů, protože přivádí do těla živiny a nutrienty, se kterými další enzymy posléze pracují, a díky tomu žijeme a jsme zdraví.

Věděli jste, že tělo přímo nedokáže vstřebat mléčný cukr a musí si ho rozložit, aby ho dokázalo zpracovat? A víte také, že je přirozené, že se vytrácí po pubertě množství enzymů, které tráví laktózu (laktáza)?

Základní druhy trávicích enzymů:

1. Lipáza štěpí tuky
2. Proteáza štěpí bílkoviny (existuje několik druhů)
3. Celuláza štěpí vlákniny
4. Amyláza štěpí škroby
5. Laktáza štěpí mléčný cukr (mléčný výrobky)
6. Sukráza štěpí cukry
7. Maltáza štěpí obiloviny
Další: beta-glukáza, xylanáza, pektináza, fytáza, invertáza, bromelain, serapeptáza, papain, alfa-galaktosidáza atd.

Enzymy poznáte tak, že vždy končí na “-áza” např. mléčný cukr je laktóza a enzym, který ho štěpí/tráví, je laktáza.

Co může signalizovat nedostatatek enzymů

  • Po jídle se cítíte těžce a bez energie.
  • Trpíte častou plynatostí a nadýmáním.
  • Nemůžete nabrat svaly i přes to, že jíte hodně.
  • Jste často nemocní a snadno nemocem podlehnete.
  • Trpíte nechutenstvím k jídlu.

Proč nemáme dostatek trávicích enzymů?

a) Jíme ve spěchu – enzymy jsou tvořeny a smíchávány s potravou již v ústech. Ano, jsou to sliny, které (ač to zní nechutně) ve velkém rozhodnou o kvalitě využití jídla. Stres obecně poškozuje trávicí trakt.

Související články:
Jak nezdravé trávení sabotuje vaše spalování tuků
Příčiny špatného trávení

b) Náš střevní mikrobiom (trávicí trakt) pokulhává – špatné trávení a jeho nastavení je velmi důležité. Pravidelní čtenáři ví, jak moc na to upozorňuji a ukazuji cesty, jak ho napravit.

Související článek: 6 tipů jak zlepšit kvalitu trávení

c) Příliš zpracovávané potraviny – čím více je potravina zpracovaná, tím více enzymů ztrácí. Nic složitého. Máte mléko od krávy, které obsahuje enzymy, a pak ho převaříte (pasterujete) a máte mléko se sníženým množství enzymů.

d) Podvyživená půda – naše chování vůči půdě není zrovna nejchytřejší. Dříve obsahovala půda okolo 20 % minerálních látek. Nyní jsme se díky způsobu zemědělství a průmyslu dostali na cca 2 %. To znamená, že plodiny samotné pak logicky obsahují méně minerálů, vitamínů, enzymů a dalších látek.

Jak zajistit správné trávení a dostatek trávicích enzymů?

1. Jezte čerstvé organické (bio) potraviny a doplňky stravy z lokální české produkce.
2. Podpořte množství enzymů v těle širokospektrálními trávicími enzymy (enzymy jsou mimo jiné součástí balíčku na trávení, který je účinným řešením, jak kompletně napravit mikrofloru).
3. Naučte se jíst v klidu. Když se jí, tak se jí! A nedívá se ani na televizi!
4. Jezte více zeleniny, ideálně 400-600 gramů denně. Důležitá je opět čerstvost a lokálnost!
5. Starejte se o svůj střevní mikrobiom kvalitními probiotiky alespoň absolvováním 1 kúry za 2 roky.

_vyr_17digest-GI-ultra-720x950
AST Enzymes – Digest Ultra

nejširší spektrum enzymů (18 druhů enzymů)
extra dávka 355 miligramů enzymů v každé tobolce
okamžitý účinek, již s prvním jídlem

Klíčová slova: Trávicí enzymy, probiotika, trávení

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů