Recept: Quinoový salát s červenou řepou

Chcete být zvaní na grilovačky od svých známých? Naučte se dělat zdravé, ale chutné saláty jako přílohu, které nahradí zaběhnuté pečivo, brambory a jiné.

Od dob, kdy děláme quinoový salát, jsem s pozvánkou na posezení a grilování, obdržel i žádost o přípravu tohoto salátu. 🙂

Krátce o surovinách..
Quinoa je bezlepkové semínko, plné bílkovin, vitamínů a minerálů a má nízký glykemický index. Více se o Quinoi dočtete zde.

Červená řepa je v České republice velmi přehlížená, ačkoliv se jedná o velmi zdravou potravinu. Její červené barvivo se využívá k přírodnímu barvení. V Japonsku se pak přimíchává do rýže a využívá se tak ke snížení glykemického indexu. Červená řepa podporuje krvetvorbu a má antioxidační a detoxikační účinky.

NÁVOD NA PŘÍPRAVU RECEPTU

Ingredience:

  • 150 gramů quinoi

  • 50 gramů feta sýru
  • 10 g slunečnicových semínek
  • 3 středně velké červené řepy
  • datlový sirup
  • datlový basmatický krém
  • svazek polníčku
  • pepř, sůl, provensálské byliny

Příprava:

1. Oloupejte si červenou řepu, nakrájejte jí na tenké plátky, smíchejte s 3 lžícemi datlového sirupu a přidejte provensálské byliny (tak, aby byly byliny všude). Dobře vše promíchejte. Vložte v pečící míse do předehřáté trouby na 180 °C a při občasném promíchání pečte do změknutí.
2. Mezitím uvařte quinou. Nenechte jí úplně rozvařit, protože ještě dojde. Měla by se pouze trochu otevřít (rozbalit) a na skus by neměla už křupat. Doporučuji do quinoi přidat trochu hovězího vývaru nebo kus bujónu.
3. Až se červená řepa upeče, rozmixujte ji na kaši, kterou pak promícháte s quinoou.
4. Smíchanou quinou s řepou pak ještě ochutíte basmatickým krémem, sirupem, solí, pepřem a případně přidáte ještě byliny. Quinoa s řepou by měla být nasládlá (nikoliv sladká) s nádechem nakyslosti z basmatického krému.
5. Nechte trochu vychladnout a můžete přejít k samotnému podávání. Během podávání nahoru sypeme feta sýr. Posypeme také slunečnicovými semínky a na vrch přidáme ještě propláchlý polníček zbavený kořínku.

Dobrou chuť!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů