Jak zdravě sladit – nebo nesladit?

Tento článek mají na svědomí naši cvičenci z online fitness programu Výzva 21 dní.

Otevřela se nám na FB skupině diskuze o tzv. „zdravém slazení“ a jelikož to bylo opravdu komentované téma, rozhodl jsem se, že této problematice věnuji širší komentář.

 

EXISTUJE VŮBEC „ZDRAVÉ“ SLAZENÍ?

Na úvod bych trochu rýpl do vosího hnízda, protože si nejsem opravdu jistý, jestli existuje všudehledané „zdravé slazení“.

Důvod, proč to tak trochu celé zpochybňuji, je relativně prostý. Dochází k dokončování studií, které předpovídají, že nejde ani tak o kalorie, které díky slazení přijmeme navíc, ale jde o sladkou chuť jako takovou.

Tedy pokaždé, když přijde ne jen cukr, ale třeba i nízkokalorické sladidlo, např. steviosid a přitom je sladký, tak se v těle stane stejný proces.

Proces

Sladká chuť/cukr nastimuluje receptory inzulínu v těle. Tělo se následně připraví na příjem nového cukru tím, že si nevyužitý cukr z krve uloží do zásob (tukových) a očekává další cukr.

Důležité je tedy vědět, že sladká chuť pravděpodobně funguje podobně jako cukr.

Nejčastější způsoby slazení

Stolní, třtinový a jiný cukr

Stolní cukr (tedy bílý rafinovaný) je již dnes znám tím, že je zbytečné jej vůbec konzumovat. Je zbavený všech vitamínů a minerálů apd. Navíc tento cukr sladí méně. Jeho výhodou je, že je vždy stejně sladký.

Třtinový cukr je pak již lepší variantou, právě kvůli tomu, že není vitamínů a minerálů zbaven. Ty totiž ovlivňují i to, jak tělo bude nakládat se sladkou chutí a obsaženými cukry v surovině. Navíc tento typ cukru sladí více než cukr stolní.

Kokosový cukr obsahuje asi největší množství stopových prvků ale navíc i vlákninu. Díky tomu má kokosový cukr nižší glykemický index, tedy vliv na inzulín, což je taktéž klíčové při hledání „zdravějšího“ způsobu slazení. Za mě je z cukrů asi nejlepší. Ale vždy platí, všeho s mírou.

Sirupy

U sirupů je problémová fruktóza. Sice je to označováno za „přírodní“ cukr, avšak správně jde o cukr ovocný, tedy fruktózu.

Fruktóza nepotřebuje pro své vstřebání inzulín, tedy neblokuje spalování tuků. Je však důležité také vědět, že fruktóza se používá v těle pro regeneraci glykogenu v játrech ale ne ve svalech! Tedy, abych vám to vysvětlil: fruktóza doplňuje zásobní cukr (glykogen) v játrech, které používá výhradně mozek. Tedy pokud si člověk dává ovoce za účelem regenerace svalů, tak je to omyl. V takovém případě totiž krmí jen mozek a ten mu dává zpětně za toto krmení dobrý pocit a uvolnění.

Problém fruktózy je však takový, že jí tělo dokáže vstřebat pouze omezené množství a pokud se toto množství přeskočí, automaticky se transformuje do tuků.

Je v pořádku si dát například dva pomeranče, protože obsahují vitamíny, minerály, vodu, vlákninu i ovocný cukr. Tohle všechno dohromady společně v těle hraje perfektně. Ale problém je u džusů a sirupů, kde je tato fruktóza koncentrovaná a jsou odstraněny vitamíny, minerály, voda a vláknina.

proces2

Příliš fruktózy stimuluje další chuť a dlouhodobě způsobuje rozvoj civilizačních onemocnění jako je cukrovka nebo obezita.

Proto, když vybíráte sirup, nedívejte se jen na množství cukru, ale také jaké cukry obsahuje. Například agávový sirup obsahuje až 77 % fruktózy, 16-21 % glukózy a 3 % sacharózy. Naopak můj oblíbený datlový sirup obsahuje 15–30 % fruktózy, 17–40 % glukózy a 3–34 % sacharózy.

Těchto sirupů existuje celá řada a je vždy třeba zapojit selský rozum a vybrat ten s co nejménenším množstvím fruktózy. Samozřejmostí je také zvolit přiměřené množství.

Med

Med je sice dar z přírody, ale my se jím ládujeme bezhlavě.

Složení medu je: 27-44 % fruktózy, 22-41 % glukózy a 1-14 % ostatních cukrů (sacharóza, maltóza apd.), 17 % vody (luční med až 23 %) a pak méně než 5 % jsou to další látky jako popel, pyly, proteiny, vitamíny, aminokyseliny a jiné.

Na základě těchto hodnot si můžete všimnout, že med obsahuje právě velké množství fruktózy. Sladíte-li jím často, můžete snadno překročit hranici toho, kdy jej lze označit za zdravý. Proto jsem zastánce jej ponechat pouze a výhradně na některé dny nebo v případě nemoci. Určitě není dobré jím sladit každý den a úplně všechno.

Nízkokalorické kapky a sirupy

Jako posledním bych se rád podíval na zoubek populárním kapkám a sirupům, které jsou nyní velice populární ve fitness prostředí.

Když se podíváte na jejich složení, je to chemická bomba různých kombinací umělých a náhradních sladidel. Je sice pravda, že jsou bez cukrů, ale jsou násobně sladší než různé jiné přirozenější sladidla, viz výše.

Navíc neobsahují narozdíl od medu nebo kokosového cukru žádné vitamíny, minerály, vlákninu nebo další látky, které by pozitivně ovlivňovali práci s inzulínem v těle.

Osobně to beru jako velký podvod na lidi vzhledem k tomu, že se téměř jistě potvrdí/potvrdilo ze studií, že nezáleží na tom, jestli dané sladidlo obsahuje cukr, ale prostě jestli a jak je sladké.

Této kategorii sladidel se obloukem vyhněte. Opíjíte akorát své smysly a podvádíte tělo.

Finální resumé: Jak přistupovat ke slazení?

– příliš sladkého z jakéhokoli zdroje je špatně
– dávejte si pozor na předávkování fruktózou
– doporučuji kokosový cukr a datlový sirup, ale čas od času si dám i třtinový cukr
– oslazujte s mírou a za odměnu
– jediným východiskem pro podporu zdraví je omezení sladké chuti celkově ve stravě

Klíčová slova: sladké, slazení, sladkosti, cukr, med, sirup, zdraví

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů