Letošní nástup jara přemohl do kýchání i ty, kteří minulý rok o alergii ani nevěděli. Co se skrývá za tímto agresivním nárůstem alergenů? Jak lépe zvládat alergie bez léků? To jsou hlavní otázky dnešního článku.
Svůj podíl na množství alergií má nezdravé zemědělství. Nezdravé v tom smyslu, že se nepěstuje různorodě, ale pořád stejné plodiny a každý rok bez odpočinku půdy. Aby celý proces špatně postaveného zemědělství fungoval, je nutné často hnojit a používat pesticidy. Nedílnou část sehrává i fakt, že pole už nejsou ve vlastnictví vícero zemědělců, ale pár velkých, kteří se zaměřují jen na určité plodiny.
Nezdravé zemědělství je neoddiskutovatelným původcem vyššího výskytu alergií. Jeho následky jsou:
– plodiny mají stále menší výživovou hodnotou (především vitamíny a minerály)
– větší zemědělci většinou pěstují stejné plodiny, proto se v ovzduší objevuje větší množství alergenů těchto pár “oblíbených” plodin namísto toho, aby bylo stejné množství alergenů, ale širokého spektra plodin. Více druhů alergenů v malém množství je pro tělo v určitém smyslu lepší
Změny klimatu, které jsou v poslední době typické vysokými teplotami a rychlými nástupy změn znamenají, že jehličnany, které opylují jednou za cca 4 roky nyní opylují každoročně. Ostatně žlutý zával, který zažíváme v posledních dnech, je z 80 % způsoben právě jehličnany, nikoliv řepkou. Ta se podílí pouze 1-2 % z celkového množství.
Kromě zemědělství, které přináší méně výživné potraviny důsledkem přetěžování půdy, ovlivňuje výskyt alergií na naše stravování, které není optimální. Tím, že jíme málo zeleniny a ovoce, je naše tělo tzv. skrytě podvyživeno. To znamená, že bílkovin, sacharidů a tuků můžeme mít klidně dostatek, ale nemáme dostatek vitamínů a minerálů, které jsou především v zelenině. V konečném důsledku si tím oslabujeme imunitu, která přímo rozhoduje o alergiích. Dále do těla dostáváme vyšší množství látek, které nás oslabují. Těmi jsou alkohol, lepek (pšenice), arašídy, zpracované potraviny, sóje nebo třeba cukr. Tyto látky ve vyšším množství spouštějí i zánětlivé reakce.
Stres, nedostatek spánku a špatné emoční rozpoložení. I to se projevuje na tom, jak naše tělo bude reagovat na pyly, které jsou teď všude. U lidí, kteří mají alergii, to zhorší celkový stav reakce na alergii.
Znovu a znovu. Téměř v každém článku vám doporučuji probiotika. Ty mají totiž širokospektrální dosah a zlepšují naše trávení. Špatné trávení má závažný vliv na kvalitu našeho života. Probiotika v tomto případě podpoří imunitu a tím i celkový průběh alergie. Sám jsem alergik a před několika lety jsem zaznamenal značné zlepšení, když jsem začal sportovat, lépe jsem se začal stravovat a samozřejmě každoročně začal užívat probiotika.
Účinný komplex pro úspěšnou nápravu trávení již během pár dní!
– 11 kmenů probiotik
– 6 prebiotických složek
– 4 druhů enzymů
Především jde o následující potraviny, které většinou jíme ve velkém množství a které obecně sužují zdraví nás všech. Jsou jími:
1) Alkohol
2) Lepek (pšenici)
3) Jednoduchý cukr
4) Arašídy
5) Sója
Další potraviny jsou individuální. Někdo prostě nemůže kávu, jiný oříšky. Nejezte prostě to, po čem je vám špatně, nebo se necítíte dobře. Tím si jen podkopáváte zdraví.
Naopak byste měli zařadit následující potraviny, které vás podrží při období alergií a pylů.
1) Med od lokálního včelaře – lokálnost je opravdu klíčová, a to kvůli kvalitě i obsahu látek. Existují studie, které potvrzují, že alergici konzumující med od lokálních včelařů zvládají období alergie výrazně lépe
2) Pálivé pokrmy – dokáží uvolnit dýchací cesty
3) Ananas – obsahující látky, které pomáhají snížit projevy v období alergií
4) Potraviny bohaté na probiotické kultury: kefír, zakysaná smetana, jogurty nebo zelí – probiotické kultury podporují naši imunitu
5) Vitamíny a minerály – vitamíny a minerály podporují normální fungování procesů v těle
V období, kdy vás obtěžuje alergie, se oplachujte vodou. Vlasy, obličej, ruce i brýle. Všude tam se totiž ukládá pyl, který nás dráždí. Budete se divit, jak moc vám tohle doporučení pomůže. Skvělé jsou i studené sprchy nebo éterické oleje (mátový, tea tree, citronový).
Nechť přežijeme období alergií ve zdraví. 🙂